Zaterdag 4 oktober 2014
Het is een bijzondere dag voor onze bbc, want we hebben er definitief een nieuw lid bij nu Corrie Los graag toe wil treden tot onze club.
We vinden het erg fijn dat zij onze gelederen komt versterken.
QUARTER-JOINT-BINDING-BOEKEN
De quarter-joint-binding-boeken zijn klaar en worden stuk voor stuk bekeken.

boek van Jopie


boek van Jopie


boek van Coriie


boek van Corrie


boek van Fem


boek van Fem


boek van Marjolein


boek van Marjolein


boek van Ine


boek van Ine


boek van Ine

boek van Ine

Onze positieve conclusie is dat het boek erg mooi openvalt, vlakker dan de springrug en bovendien eenvoudiger en sneller te maken is.

Negatieve opmerkingen zijn er echter ook.

1. Op de eerste plaats een fout van onszelf. We zien dat de schutbladen, die we met spuitlijm dubbelgeplakt hebben, niet goed gehecht zijn. Er zijn luchtbellen of niet geplakte gedeelten ontstaan. Waarschijnlijk hebben we dus niet goed genoeg afgeperst of is de spuitlijm niet geschikt voor dit doel. Of zou de pvc lijm die we gebruikten om het schutblad tegen de boekband te plakken de spuitlijm opgelost hebben?? We gebruikten juist spuitlijm om te zorgen dat het dubbelgeplakte schutblad vlak zou opdrogen.

2. T.a.v. het in de band zetten van het boekblok hadden sommigen van ons moeite om het boekblok strak in de rug te krijgen en goed verdeeld aan kop en staart met die minimale overstekken. Volgens de beschrijving zou het boekblok aan de staart exact gelijk moeten liggen met de boekband, maar dan heb je aan de kop een overstek en aan de staart niet. Dat vonden we niet mooi. Dus kozen we voor een minimale overstek boven en onder, maar dat ging lastig.

3. T.a.v. de schutbladconstructie hebben we ook enkele kanttekeningen. Er is een klein wit randje van de shirting te zien waar het vliegend schutblad en dekblad mee verbonden zijn. Dat is volgens ons wel te vermijden door een andere constructie van het schutbladkatern.

Volgens de beschrijving van Jermann gebruik je een dubbel schutblad tegen de boekband en een vliegend schutblad op het boekblok. Beide worden met elkaar verbonden door een strook shirting, terwijl eerst in het dubbele schutblad een reep mylar komt. Vervolgens wordt dit dubbele schutblad op elkaar gelijmd en tegen de boekband geplakt.


© Pete Jermann


Naar ons idee zou je zoals gewoonlijk een schutblad kunnen vouwen, zodat het dubbele schutblad op het boekblok komt. Op de achterkant daarvan komt die reep mylar en dan daartegenaan wordt een los vel kraft of ander blanco vel papier gelijmd. De strook shirting wordt met een kim om het geheel verwerkt. In deze optie verspeel je géén mooie kant van het schutbladpapier en krijg je géén wit randje van de shirting te zien.


ons alternatieve schutblad

Een andere optie is om twee vellen schutbladpapier met verschillende looprichting tegen elkaar te plakken. Na droging vouw je het vel dubbel en tegen de kant die tegen de band geplakt gaat worden breng je de reep mylar aan. Vervolgens plak je er met een kim de shirting strook om. Ook dan zie je geen wit randje van de shirting en loop je minder risico op het niet vlak opdrogen van het schutblad na verlijming, omdat de looprichting van beide papieren tegengesteld is.
4. Bovendien plaatsen we onze vraagtekens bij het nut van de mylar. Is shirting alleen niet voldoende voor de stevigheid in de kneep? Jermann geeft aan dat je mylar J moet gebruiken en niet mylar D, omdat die laatste soort niet verlijmd kan worden.
Marjolein heeft boeklon gebruikt en kwam tot de nare ontdekking dat de boekbinderslijm ( pvc) niet hechtte op de boeklon en dus het dubbelgeplakte schutblad op de strook boeklon los ging zitten en bovendien heel erg ging golven.
Is boeklon te vergelijken met Mylar D?
Fem gebruikte voor het tweede quarter-joint-boek dat ze onder handen heeft ook boeklon en zij had dat probleem niet. Ra, ra, ra. Is het dan een kwestie van goed afpersen?
We besluiten nog een quarter-joint-binding te maken zonder mylar, aslan of boeklon om te zien wat het effect is.

Corrie heeft de scharnierbinding klaar met platbekleding en schutbladen van eigen gemarmerd papier. Helaas is het ruggebord een fractie te breed geworden waardoor de borden niet goed aansluiten. Het is bij deze binding heel belangrijk dat het onbeklede ruggebord 1 mm smaller is dan de boekrug, want bij een te breed ruggebord worden de platten weggeduwd.
Bovendien had Corrie een probleem met het door kunnen zagen van de dikke breinaald die als scharnierpen moest dienen. Met geen mogelijkheid kreeg ze de pen doorgezaagd. Ze nam daarom een dunnere, maar nu zit er eigenlijk te veel ruimte in de scharnieren.

scharnierboek van Corrie

FOLIEPEN
Jopie is zeer bedreven in het werken met de foliepen, zoals wel te zien aan de tekening op de voorkant van haar quarter-joint-binding-boek. Een prachtig resultaat.


Omdat wij er moeite mee hebben, demonstreert zij hoe je het beste met de foliepen aan de slag gaat. Allereerst moet je zorgen dat de pen goed heet is. Dan is de keuze van het materiaal ook doorslaggevend voor een perfect resultaat. Dus op een proefstuk proberen hoe folie en materiaal samengaan. En tenslotte heel belangrijk: langzaam werken zodat de folie gelegenheid krijgt hechting met het materiaal aan te gaan.
Inmiddels is de pen heet en kan Jopie het vertelde in praktijk brengen.

op balacron

werken met de foliepen

op balacron

van boven naar beneden op dainel, rexine, leer
Corrie gaat vol goede moed aan de slag met deze aanwijzingen en boekt een uitstekend resultaat. Oefening baart kunst!

GRONINGER BINDING
De Groninger binding is een bindwijze die door Cor Aerssens ontworpen is en gekenmerkt wordt door een speciale rugconstructie,
een bevestiging van de borden direct op het boekblok
een afwerking van de buitenkant van het boek met op kleur gebrachte bijenwas.

Informatie en cursussen over deze bindwijze zijn te verkrijgen bij Cor Aerssens:

Groninger binding boeken van Corrie


Corrie stelde voor deze bindwijze als nieuw project uit te voeren. Dat vinden we een perfect idee en dus gaan we vandaag met deze voor ons totaal nieuwe binding aan de slag.
Maar eerst zorgt Jopie voor de nodige inspiratie door haar resultaten te laten zien van met bijenwas bewerkt bord. In een workshop bij Cor Aerssens kon ze allerlei mogelijkheden uitproberen en daar kunnen wij nu prima van profiteren.


Jopie toont stuk voor stuk
haar was-resultaten
en vertelt
hoe ze het effect verkregen heeft.

Met mes strepen gesneden in ruitvorm. Met kwast eerst geel aangebracht,
daarna met doekje blauw gedept.
Gestempeld met blauw met een stokje
.

Met rood met doekje ondergrond egaal gevuld. Daarna met achterkant van een mes strepen getrokken. Vervolgens met smalle kwast met blauw ruiten getrokken.


Eerst met de achterkant van een spatel lijnen getrokken, daarna geel met brede kwast aangebracht en vervolgens blauw.


Twee soorten sjablonen, met een kwast van sjabloon afgestreken,
eerst lang, dan kort.


Twee soorten sjablonen, met een kwast
van sjabloon afgestreken,
eerst lang, dan kort.


Met maskervloeistof rondjes gestempeld
en laten drogen. Met doekje kleuren gedept en maskervloeistof weggehaald.


Met sjabloon blauw gedept met kwast, daarna geel. Tenslotte met strookje karton streepjes gezet met groen.


Met een brede kwast in twee richtingen strepen gezet, eerst met licht rood, daarna met okergeel en blauw.


Met een brede kwast ondergrond blauw gemaakt, daarna gestempeld met waaier-kwast in verschillende kleuren.


Met een brede kwast ondergrond geel gemaakt, daarna blauw met brede kwast en gestempeld met waaierkwast.


Ondergrond eerst geel gemaakt,
daarna langs een sjabloon
met kwast gewerkt.

Na al dit moois gezien te hebben, gaan we aan de slag. We hebben thuis al de benodigde katernen gesnoeid en afgeperst en omslagkaternen van dun karton gesneden. Op deze omslagkaternen worden in een later stadium de borden gelijmd. Als het boek klaar is, zie je bij openen van het boek de achterkant van het dunne omslagkatern, dus moet je van te voren goed bedenken welk karton je wilt gebruiken, zodat het in combinatie is met het boekblokpapier, de schutbladen, en het ontwerp van de band. We kunnen nu beginnen met het maken van een naaimal, het voorprikken van de katernen en het naaien van het boekblok op bandjes.



Vervolgens moet de rug tussen de bandjes verlijmd worden, rondgezet en afgewerkt.


De omslagkaternen worden verlijmd, maar we vinden het beter dat thuis te doen, omdat het nodig is de gelijmde delen stevig af te persen en goed te laten drogen.
De volgende keer gaan we verder met de opbouw van de rug en het aanbrengen van de borden.